Тази нощ небето се отваря и желанията се сбъдват!

Тази нощ небето се отваря и желанията се сбъдват!
05.01.2017 / 09:44

Смята се, че в нощта на Зимния Кръстовден срещу Йордановден ...

Според народните вярвания в полунощ небето се отваря, всичко светва и животните и птиците проговарят с човешки глас, а всички реки и поточета спират за миг за да се пречистят и потекат отново. В Родопите смятат, че в тази нощ ветровете се бият помежду си. Така потича новата, чиста, кръстена вода. Ако през тази нощ праведен човек се помоли горещо и искрено, Господ ще чуе молитвата му и ще даде знак за това.

Пети януари е последният от Мръсните дни.

....

Чудодейните свойства на водата и обредните действия по Йордановден (Богоявление)… Народната вяра приписва на водата магични сили и свойства – тя пречиства, но същевременно и предпазва, помни и сбъдва желания. Представата, че в нощта срещу Богоявление (когато свършват Мръсните дни) водата „спира“ и се пречиства, поражда вярата в особените й възможности.

С богоявленска вода в традицията се мият на реката лемежа, ралника, палешника от каденето, домашните икони; поливат се лозята на Трифоновден. На Йордановден свещеникът топи кръст във вода (наречена кръстена, светена) и с нея ръси по домовете за здраве. С богоявленска, кръстена вода на Йордановден, Ивановден u Бабинден се къпят обредно младоженци, моми и момци, бабата акушерка, водача на коледарите и именниците – за очистване, прогонване на зли сили, осигуряване на здраве и плодовитост. Светена от свещеника вода се дава и на родилка при трудно раждане; с нея тя мие лицето си и сипва във водата за всекидневното къпане на новороденото до 40-стия ден. Водата може да прогонва всяко зло.

За да стане това, старите хора казват, че трябва да се прехвърли живителната течност през дясното рамо. Водата е не просто вещество в течна форма, а нещо по-голямо - Божествено, което може да приема и предава информация. Ако човек има ясни, чисти и добри помисли и се докосне до вода, кристалната й структура ще възприеме неговата положителна енергия.

Напоследък много учени препоръчват да се говори на водата. Да й се благодари, даже когато си миете ръцете или се къпете. Когато имате натрупано негативно напрежение, потърсете подкрепата на водата. Всяка вечер е важно да се измият стъпалата. За тях казват, че са връзката със земята и цялата отрицателна енергия се събира в тях. Водата пречиства не само физическото, но и духовното тяло. Когато някога искали да умилостивят самодивите - жестоките и красиви обитателки на най-дълбоки води - или да излекуват някой пострадал от тях, правели го с „блага“ вода.

Пръска се човекът с нея и се казва: „Откъдето си дошла, там да си идеш.“

На място, където има поток, се оставят и умилостивителни дарове, защото самодивите пият само вода.

 
 

Copyright © 2008-2018 ОПТИМИСТ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев