ТУРСКАТА МЪДРОСТ

ТУРСКАТА МЪДРОСТ
28.09.2017 / 09:28

С търпение горчивото става сладко.

Господ помага на истината.

Злото отмъщава на този, който го прави. Тука се сещам за една шега, която разказах и в София, за един голям стрелец, който мислел, че... На пет-шест метра той стрелял срещу една мечка – четиридесет и седем куршума и не можал да я уцели въобще. И все пак накрая той носи в един чувал мечката умряла и го пита един ловджия: Ти как я уби, как умря? – От смях. Т.е. животинското царство се присмива на човешкото. По-голям, според мен, щеше да бъде смеха, ако той беше я уцелил, защото друг дух, кармичен, щеше да го уцели и тогава вече става съвсем плачевно. Просто и в двата случая е плачевно.

След време ще говорим такива неща, те спадат към чистия смях, така съм ги нарекъл и има много такива случки, които имат много красиви подтекстове. Понеже сега се сещам за още два, ще ви ги кажа: Единият е с Настрадин Ходжа, питат детето му – то е съвсем мъничко – питат го: Що е това патладжан? И то – голям мислител, мъдрец – казва: Розово-кафяво теле, което не си е отворило очите. Настрадин е във възторг, слуша го: - Бащичко! Огледален образ! Аз не съм го учил! Каква мъдрост! И казва: - Кръгъл глупак!

И другия случай с един, в ресторант, казва на келнера: - Келнер, в супата ми има муха! Келнерът казва: - Не се страхувай! Паякът, който е на хляба ти, ще я улови! Значи, след време ще тълкуваме, ще ви кажа каква култура се крие зад тези неща, сега само ви ги загатвам, тъй като ще говорим по-нататък специално за това.

Да продължа, турската мъдрост:

Невежият е враг на себе си.

Не е срамно да си беден; срамно е да си мързелив.

Който сее с дявола, ще получи слама.

Не умирай заедно с умрелия. Може да съчувстваш, макар че и то не е на място. Моли се, радвай се – той почива, в края на краищата дошло е време за почивка. Ще видите после какво казват траките, каква награда. Нещо което – казват – животът не може да ти даде, но смъртта може.

Който падне в морето и за змия се хваща. Разбира се, опорната точка е вътре в нас, трябва да се хванем за себе си, но когато няма опорна точка, и за змия се хваща.

Само Аллах е безгрешен.

Аллах помага на онзи, който казва истината.

Стената рухва от влагата, а човекът рухва от мъката.

Набави си онова, което ще ти потрябва, докато още не ти е потрябвало.

Един път хапни, хиляда пъти благодари. Ето отново важността... Подготвяме следващата книга за благодарността – прекрасна книга по Учителя.

Не отваряйте врата, която трудно се затваря.

Истината е като кратунка – никога не потъва.

И водата спира да тече пред истината.

Който няма религия, няма и милост.

Не преминавай през вода, чието дъно не се вижда.

Който е доволен от малкото, много намира; който дири многото, на открито остава.

На вода не се облягай.

Има паднал от клон; има и паднал от себе си.

На пътника – път; на жабата – блато.

Търпението е спасение.

На сладък разговор насита няма.

Когато птичето е сираче, Бог му прави гнездото.

Който много говори, много греши. Мълчаливият си знае работата. Наистина, колкото по- е мълчалив човека и по-отдаден, толкова повече той си знае работата.

Да събереш дяволите е лесно, но да ги разпръснеш е мъчно.

На когото съвестта е чиста, той и на гръмотевици спи.

http://www.самосъзнание.com/
 
 

Copyright © 2008-2018 ОПТИМИСТ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев