Ошо за 'Обичайте себе си и наблюдавайте -- днес, утре, винаги.'

ОШО
08.03.2011 / 13:52

- Буда: 'Любовта ви дава прозрение за нещата, така че никой да не може да ви измами, да ви експлоатира и да ви подтиска. ... [обществото] ви учи да НЕ се обичате, защото ако човек не обича себе си, той не може да обича никой друг. Този метод е много измамен, казват ви: ОБИЧАЙТЕ ДРУГИТЕ, защото знаят, че ако не обичате себе си, не можете да обичате никой друг. Но ви набиват: обичай другите, човечеството, бог, природата, децата си, родителите си, но НЕ обичайте себе си, защото според тях ДА ОБИЧАШ СЕБЕ СИ Е ЕГОИСТИЧНО. Отричат и отхвърлят любовта към себе си повече от всичко.

 

Казват ви ако обичаш себе си, ще станеш егоист, ще станеш нарцистичен. НЕ Е ВЯРНО. Човек, който обича себе си няма его. Точно ако обичаш другите без да обичаш себе си и полагаш усилия да обичаш другите, ТОГАВА СЕ ЗАРАЖДА ЕГОТО.

Човек, който обича себе си, се уважава и уважава и другите, защото знае: 'Какъвто съм аз, такива са и другите. Както аз се радвам на любов, уважение, достойнство, така са и другите.' Той осъзнава, че не сме различни, в основата си всичко сме едно.

Човек, който обича себе си лесно става медитативен, защото медитацията означава да стоиш със себе си. Но ако се мразите, а вие се мразите, както са ви учили, как можете да стоите със себе си? В медитацията се наслаждавате на красивата си самота и празнувате себе си. САМО АКО ОБИЧАТЕ СЕБЕ СИ МОЖЕТЕ ДА МЕДИТИРАТЕ. В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, ВИНАГИ БЯГАТЕ ОТ СЕБЕ СИ, ИЗБЯГВАТЕ СЕ.

 

Кой иска да се вгледа в грозно същество? Кой иска да разрови собствената си кал, собствената си тъмнина? Кой иска да навлезе във вътрешния ад, с който се идентифицира? Затова хората търсят компания. ... Любовта започва с любовта към себе си и после може да се разпростре навън. Тя сама се разпростира, не е нужно вие да правите нещо....'Обичайте себе си', казва Буда и после добавя: 'и наблюдавайте.' Но първото условие е да обичате себе си и после да наблюдавате.

 

Ако не обичате себе си и започнете да наблюдавате, може да ви се прииска да се самоубиете. Обичайте тялото, обичайте ума си, обичайте целия си организъм. Има се предвид: приемете ги, каквито са, не се опитвайте да подтискате. Подтискаме, когато мразим нещо и когато сме срещу нещо. .. ако подтискате, как ще наблюдавате? Не можем да гледаме врага в очите, можем да гледаме само в очите на любимия. Ако не се обичате, НЯМА ДА МОЖЕТЕ ДА ПОГЛЕДНЕТЕ В СОБСТВЕНИТЕ СИ ОЧИ, В СОБСТВЕНОТО СИ ЛИЦЕ, В СОБСТВЕНАТА СИ РЕАЛНОСТ. Наблюдението е медитация. Буда ви казва: бедете нащрек, бъдете будни, не стойте несъзнателни.... Накрая идва момент, когато можете да наблюдавате дори докато спите. ...В момента...тялото ви е будно, но вие спите, а тогава вие ще сте будни, а тялото ви ще спи. Тялото има нужда от почивка, но вашето осъзнаване няма нужда от сън. ...Като станете по-наблюдателни, тогава ви порастват крила -- тогава небето е ваше. Човекът е пресечната точка между земята и небето, тялото и душата.'

 

Тантра казва: изрази негативното и дай път на позитивното. Ако те обладае гняв, не го подтискай, ако те връхлети агресивен импулс, остави го. Тантра не те съветва да колиш и бесиш, а ти сочи, че съществуват 1001 начина за изразяване на потиснатите емоции. Можеш например да отидеш в градината и да нацепиш дърва. Наблюдавал ли си дърварите? Те са по-мълчаливи от всеки друг. Виждал ли си ловци? Те са много добри хора. Вършат мърсотии, а са много добри. По време на лова нещо става с тях. Гневът и агресията отиват в убиване на животните. Така наречените хора на ненасилието са най-неприятните на света. Те не са добри хора, защото се намират върху вулкан. Не можеш да си спокоен с тях, в тях има нещо много опасно. Чувстваш го, можеш да го докоснеш дори, то се излъчва от тях. Ошо

 

За да преживеете любов, трябва да почувствате собствения си гняв

 

Ако искате да чувствате повече любов, трябва да си позволите да почувствате гнева си. Ако се страхувате от гнева си, намерете добър терапевт, който да ви помогне да преживеете и изразите гнева си по безопасен и конструктивен начин. Под гнева винаги има причина, нараняване, заради което сте предали силата си. Когато разкриете и изразите тази болка, тогава тя започва да се лекува. Когато се научите да заявявате нуждите и чувствата си директно, започвате да чувствате по-малко гняв. Впоследствие ще можете да чувствате любов и състрадание към човека, на който сте били ядосани. Нашето естествено състояние е любов, когато не сме блокирани от подтиснати емоции. Душите автоматично чувстват любов. Когато прегърнем и се помирим със собствените си чувства, започваме да разпознаваме природата на другите и чувстваме любов към тях.' - Шакти Гауейн

 

 
 

Copyright © 2008-2016 ОПТИМИСТ | RSS емисия | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев