Живот без захар: неоспоримите предимства на храненето без захар

pixabay.com
25.08.2023 / 15:57

Ползите от премахването на захарта не са само загуба на тегло.

 

Диетолозите знаят, че нормата за консумация на захар на ден е пет чаени лъжички. Но малко хора спазват това правило. Дори и да изключите вкусните сладкиши, захарта ще влезе в тялото заедно със сосове, кисели млека и други на пръв поглед неподсладени храни.

Но какво ще стане, ако намалите приема на захар до минимум?

 

Диабет

Очевидната полза от избягването на сладкиши е намаленият риск от диабет. Захарта се натрупва в мастни натрупвания около черния дроб, което пречи на обработката на инсулин и функцията на панкреаса.

 

Кожа на лицето

Не е тайна, че захарта, млякото и алкохолът влияят най-много на кожата. Обривите по лицето ще изчезнат в рамките на няколко седмици след прехода към "чиста" диета, без захар. Доказано е, че пристрастяването към захар увеличава кожните проблеми със 70%.

 

Работа на мозъка

Захарта допринася за производството на кортизол (хормон на стреса), което води до безсъние. Освен това захарта разрушава връзката между мозъчните клетки, което води до влошаване на мозъчната функция и намаляване на способността за запомняне.

 

Работата на сърцето

Захарта повишава нивата на инсулин и е опасна не само за диабетици. Инсулинът увеличава сърдечната честота, което води до повишаване на кръвното налягане. Ако тялото е чувствително към повишено налягане, вижте какво се случва след няколко седмици без сладко.

 
 

Copyright © 2008-2024 ОПТИМИСТ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев