Кои са духовните причини за болестите според Учителя Петър Дънов - Беинса Дуно?

---
19.11.2020 / 12:44

Здрав е онзи, на когото умът, сърцето и волята са в пълна хармония. Той има Светлина в ума си, импулс и подтик - в сърцето си и сила - във волята си. Да бъдеш здрав, това значи да си в хармония с Първата Причина на нещата, с ближните и себе си.

 

Човек страда от главоболие, когато не дава път на Божественото начало в себе си, т.е когато не е в съгласие с Божествените закони. Човек страда от гръдни болести, когато не изпълнява духовните закони; човек страда от корем, когато няма правилни отношения към материалния свят.

Значи инстинктите причиняват болки в стомаха и корема, умът причинява главоболие, а личните, обществените и морални чувства причиняват болки в дробовете. Последните болести се лекуват най-трудно. Ако възстановите хармонията между личните, обществените и моралните чувства на човека, дробовете ще се подобрят.

 

Непременно трябва да стане промяна в силите, които действат в човешкия организъм. Кръвообращението, както светлите мисли и топлите чувства имат отношение към белите дробове.Личните чувства имат отношение към черния дроб. Те са врата за Човешкия рай.

 

За да бъдете здрави и да не боледувате, пазете следния ред в живота си: поставете ума на първо място, моралните чувства - на трето място, обществените чувства - на четвърто място и инстинктите - на пето място. Това са проявите на сегашния човек. Щом спазвате този ред, силите, които действат у вас, ще си помагат взаимно. Ако измените този ред, задачите ви ще останат неразрешени.

Стремете се да бъдете в хармония със себе си, за да бъдете в хармония и с окръжаващите. Само така ще бъдете здрави.

 

Само така главата, дробовете и коремът ви ще бъдат в пълна изправност.

Ако искаш да се справиш с външния свят, първо трябва да се справиш със своя вътрешен свят.

 

из "Имам Дом Неръкотворен", Беинса Дуно, том II, съставител Влад Пашов

Портал12
https://portal12.bg/
 
 

Copyright © 2008-2021 ОПТИМИСТ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев