Учителят Петър Дънов

Учителят БЕИНСА ДУНО /Петър Дънов/

Петър Дънов

Фигурата на Учителя Беинса Дуно е едно явление в духовния живот на България, което няма аналог по своите мащаби. Неговата дейност продължава повече от четиридесет години, през които успява да въведе десетки хиляди българи в тайните на езотеричното познание. За основа на делото си Учителя полага живота и Словото на Христос, като го издига на висотата, която съответства на ролята му в общочовешката еволюция.

Главните направления в неговото учение са:

  • живот в хармония с космичните закони
  • свързване с енергиите в Природата
  • разбирателство и любов към ближните
  • правилни мисли, чувства и действия.

За да предаде знанието за видимия и невидимия свят на учениците си, Учителя открива школата на Бялото Братство в България, в която има два класа - Младежки (специален) клас и Общ клас, посещаван от широк кръг слушатели, пред които изнася лекции в периода 1922-1944 г. Тематиката на лекциите може да се определи като научно-духовна - изучават се разумността на Природата, състоянията на материята, движението на енергиите, законите на мирозданието, окултните науки - астрология, френология. Днес общества, които четат и прилагат словото му има в почти цяла Европа, САЩ, Канада, Австралия и в много страни от Африка и Азия.

Един от методите, които Учителя създава за хармонизиране и трансформиране на енергиите в човешкият организъм, е танцът Паневритмия - всеобщ космичен ритъм. В него по уникален начин са съчетани словото, музиката и движенията на упражненията. Изпълнителите на танца се движат по двойки в кръг, в центъра на който музиканти изпълняват мелодиите към всяко упражнение. Паневритмия се играе в периода 22 март - 22 септември, сред природата, в ранна утрин, когато чистият въздух и светлината влизат свободно в човешкия организъм и го обновяват. Като метод за връзка с енергиите на Природата Паневритмията е особено полезна, когато се играе по високите места на планините. Нейното изпълнение по време на летните лагери на Рила, които се организират от 1929 г. досега, зарежда с положителна енергия всички участващи и носи благословение за цялата страна.

Учението на Учителя Беинса Дуно, основано на чистото Христово учение, поставя началото на една Нова култура - културата на Епохата на Водолея. Днес тя навлиза осезаемо в битието на все повече хора и духовни общности по света, които живеят по нейните неписани закони: мир, хармония, свобода и любов.

"Трябва да се радвате, че живеете в една от най-важните епохи. Целият свят днес се пробужда. Всичко се движи в нова посока. Човешкото съзнание се разширява. Велико е онова, което Бог приготвя за цялото човечество. Но човек не трябва да чака светът да се оправи, а трябва да влезе в новия живот още сега. Единственият път към този истински живот е Любовта. Който проявява Любовта, той вече е влязъл в Новата култура. Време е всички хора да повдигнат съзнанието си стъпка нагоре и да дадат път на Божествените енергии."ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ:

Общество Бяло Братство
Страница посветена на учителя Петър Дънов
Електронен архив на Учителя Петър Дънов
Паневритмия/видео
ПЕТЪР ДЪНОВ - 313 рецепти за 101 болести
 

Copyright © 2008-2023 ОПТИМИСТ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев