Рейки

Рейки

Рейки

Рейки е древна тибетска наука за лечение, самолечение, път за самоосъзнаване и духовно развитие. Корените на Традиционното Рейки са открити в древните тибетски сутри от японеца Микао Усуи в средата на 19век. Името Рейки идва от Японските йероглифи Рей (означаващ „вселена”, „дух”, „душа”) и Ки (означаващ „енергия”, „живот”). Прието е да се превежда като „Универсална жизнена енергия”.

Според своите резултати това е холистична терапия, която постига лечение на физическо, ментално, емоционално и духовно ниво. Рейки енергията протича през тялото и ръцете на лечителя и достига реципиента или местата, нуждаещи се от енергия или лечение. Така лечителят е само проводник на енергията, която се концентрира в нужните енергийни центрове(чакри) и само-насочва за да лекува, възстановява и балансира цялостната енергетика на организма.

РЕЙКИ е древна система за естествено изцеление на духа и тялото при която целителят - посредник използва космическата енергия Рейки, която се влива и преминава през канала открити при настройките до ръцете на целителя и се предава на хора, животни, растения и др. Преоткрита е от д-р Микао Усуи в началото на ХХ век.

Доктор Микао Усуи бил директор на християнска школа за момчета в Япония в края на деветнадесети век. Веднъж по време на служба децата го попитали как е лекувал Исус, поискали да им покаже как точно е ставало това. Той не знаел отговора на техните въпроси и постъпил в университета в Чикаго, където изучавал философия, християнската доктрина и Библията. Но и тук не можал да намери отговор на въпроса къде Исус е оставил формулата за изцелението. Запознал се с индуизма, будизма и други религии. Разбрал, че Буда е лекувал слепи, болни от туберкулоза и проказа. Върнал се в Япония и обиколил редица будистки храмове, търсейки отговора винаги на един и същ въпрос: "Пише ли в писанията за това как Буда е лекувал?". И получавал все един и същи отговор "Писано е за това". Прекарал много месеци в медитация и четене на сутри заедно с монасите в един дзенски храм край Киото. Научил китайски и санскритски. Именно в санскритския той открил някои символи и фрази, които биха могли да влизат във формулата на системата на мануалната терапия на Буда. Трябвало да организира тези открития, да им придаде практическа форма за тяхното използване. Затова решил да се оттегли в пост и да направи медитация, която да му помогне да получи видение, което да обясни загадката, която го вълнувала толкова години.

Взел със себе си само един мех с вода и се отправил към гората Кураяма. В продължение на двадесет и два дни той чел сутри, пял, молил се и медитирал. Рано сутринта, на изгрев слънце на двадесет и втория ден той видял изблик на светлина, която се приближавала към него много бързо. Тя докоснала челото му и той загубил съзнание. Но на разсъмване съзнанието му се върнало, видял приказно видение,в което участвали хиляди мехурчета оцветени във всички цветове на дъгата.Накрая пред него започнали да танцуват златните символи на формулата, която търсел. Това било Рейки. Доктор Усуи записал всичко и започнал да мисли как да използва това, което видял и научил.

Той решил да лекува хората от предградията с Рейки. Първите му пациенти били млади хора, които нямали особени проблеми със здравето. Работел с тях по седмица. Възрастните изисквали повече време, за да стигнат до лечебната криза, след която започвали да се поправят бързо. Когато хората оздравявали, Усуи ги изпращал в храма, за да им дадат ново име и работа. А свещениците им говорели, че душата и духът са много по-важни, и че "нека докторът се занимава с физическите проблеми". За трите години, които прекарал в предградието, Усуи преживял много огорчения, срещнал се с много неблагодарни хора. Веднъж той срещнал от своите пациенти отново да скита отново немил-недраг и го попитал защо, а той отговорил: "О, аз работих почти една година от сутрин до вечер, но да бъда беден ми е по-лесно".

Усуи се хвърли на земята и се разплакал. Порядъчните хора работели по цял ден, а бедните не ценяли изцелението. Свещениците били прави: В началото е духът, след това - тялото.

Усуи решил да прекрати лечението на бедните и се върнал в манастира. Тук създал принципите на Рейки, които трябвало да спазва всеки лечител.

Петте оригинални принципа на Рейки Микао Усуи заема от император Мейджи, който отваря Япония за Запада и се стреми да даде на своя народ духовна ориентация. Те са:

  • Точно днес, не се сърди
  • Точно днес не се безпокой
  • Точно днес кажи думи на благодарност
  • Уважавай своите родители, учители и по-възрастните
  • Храни се с благодарност
  • Точно днес живей честно
  • Точно днес бъди добър към всичко живо


ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ:

Български Рейки център
Българо-японски център по рейки и медитация "Светлина"
Български Рейки алианс
Център по енергийни практики
Международен Рейки център
Сайтът на д-р Самир Кале
Reiki Healing Music 1/видео
Reiki Healing Music 2/видео
Reiki Music for Relaxation Meditation/видео
 

Copyright © 2008-2023 ОПТИМИСТ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев