Фън Шуй

Фън Шуй

Фън Шуй

Фън Шуй

Фън Шуй е древна китайска наука за хармонизирането на енергиите в личното пространство на човека. Ако Йога, Рейки, Цигун и другите източни практики ни учат как да работим с космическата енергия (Ци) в тялото, то Фън Шуй продължава тази теза с познаване и работа върху енергиите около човека. Става въпрос за енергийните потоци в дома, офиса, в пространството около нас като цяло и тяхното хармонизиране с цел постигане на дълголетие и изобилие от блага.

Учението е известно също и като "Фенг Шуй" и в буквален превод означава “вятър и вода”. В древните китайски текстове се казва: "Космическата енергия Ци слиза от небето, яздейки вятъра и отлита, но част от нея остава във водата..."

Фън Шуй съществува от почти пет хилядолетия и дълго време е било тайно знание, обслужващо интересите единствено на императорите и висшата администрация. Специалисти по Фън Шуй съветвали владетелите къде е най-удачно да се строят дворците, в коя част на палатите е най-благоприятно да се разположат покоите на императора и къде да се намира тронната зала. Пример за блестящ Фън Шуй е "Забранения град" - императорския дворец в Пекин от времето на династията Мин. Дизайнът на "Забранения град", от неговото цялостно оформление на най-малката подробност, символизира величието на имперска сила. Дворецът е разделен на мъжка и женска част: Ин-Ян. Ян е мъжката част с парадните зали, разположени по оста север-юг. Черната точка на Ин в мъжката половина е павилионът на императрицата, където тя се е намирала по време на големи празници и церемонии. В женската част са жилищните помещения на императора и неговото семейство, а бялата точка Ян е спалнята на самия император.

Днес изкуството на Фън Шуй се радва на ново възраждане в Китай, Хонг Конг, Индия и Тайланд. Мнозина твърдят, че икономическия им растеж се дължи именно на спазването на принципите на Фън Шуй. Не само домовете и офисите там се строят съобразно неговите правила, но и всеки уважаващ себе си бизнесмен не подписва договор, без да се консултира със специалист по Фън Шуй. Като цяло Фън Шуй е наука и изкуство за създаване на хармонична и здравословна среда за живот и работа.То съдържа строга система от правила и принципи, чрез които се постига богат и пълноценен живот. Като крайната цел е балансирането на енергиите в личното пространство на човека - там където той живее и работи. В основата на Фън Шуй лежат принципите на китайската философия: "Взаимодействието между Ин и Ян" и "Балансът на петте елемента", "Цикълът на пораждането" и "Цикълът на разрушението".

Основната идея във Фън Шуй е, че околната среда влияе пряко на здравето и късмета. Знанията по Фън Шуй позволяват да извлечем максимална полза от обкръжаващото пространство, учат да не се борим със света, а мъдро да го моделираме, извличайки полза от благоприятното и трансформирайки негативното.

Как да привлечем богатството и късмета и да увеличим материалното си благосъстояние? Добре ли се чувстваме у дома и в офиса? Доволни ли сме от своите успехи и кариера? В семейството цари ли мир и съгласие? Ако всички отговори са положителни, вие сте щастлив човек. Но ако искате да промените нещо, можете да се обърнете за помощ към Фън Шуй.

Фън Шуй разглежда дома като жив организъм. Ако енергията в нашето тяло се движи свободно, ако тя е в достатъчно количество, то ние сме здрави. Ако, обаче енергията се блокира - ние се разболяваме. Домовете, в които живеем също са изпълнени с невидима жизнена сила, която се нарича Ци. Затова домът изисква не по-малко внимание от тялото ни. Целта е енергиите в него да текат плавно и безпрепятствено. Повече свежа, жизнена енергия осигурява по-здравословна среда за човека. Той се чувства комфортно на такова място, спи добре, боледува по-малко, по-лесно решава проблемите си, повече му върви. Балансираната среда осигурява храна за енергийната система на човека, тя го подкрепя.

Като много древен народ, идващ от Изток, още Прабългарите са почитали енергиите, властващи в Природата и влияещи пряко или индиректно върху човека. Затова те смятали, че Вселената е изпълнена с особенна енергия, която изпълва всичко и всеки. Затова изкуството на Фън Шуй не е чуждо на българските традиции и представи за хармоничен живот. Древни български суеверия и ритули са преминали изпитанието на вековете и са достигнали до нас, предвани от поколение на поколения. Хвърлянето на сол през рамо против уроки, каденето с етерични масла (тамян) за пречистване, поставянето на подкова за късмет, старите поговорки: „Не сядай на ъгъл!...“, “Не подавай през прага!” и още и още...

Прабългарският календар (признат от Юнеско за най-точния в древността) е много близък с китайския. Някои изседователи дори смятат, че китайците са го взаимствали от българите, обитаващи северните провинции в началото на първото хилядолетие от н.е. И прабългарският календар е изграден върху цикъла на 12-те животни. В “Именник на българските канове” от VII.в. четем: “Аспарух управлява 61 години. Родът му е Дуло. Роден е в годината на Коня. А властта му е дадена в годината на Тигъра, месец първи.” Векове наред ние сме пазели древните си традиции, отгласи от които и до ден днешен могат да се намерят в стари предания. За да поощрят добрите енергии около себе си, хората се е научили да използват различни техники за строителство, подредба и пречистване на енергиите около себе си, започнали да използват силата на полускъпоценните камъни и кристалите. Всичко това, заедно с използването на различни символи – изображения, фигури, статуетки,икони се превръща във вековна практика, даваща плодове чрез създаването на естетически и философски концепции и изкуства, изучаващи взаимодействието на енергиите в Природата и влиянието им върху човека. Една от най-древните философски школи е тази на Фън Шуй.

Ние се нагърбихме с нелеката задача да популяризираме Фън Шуй в България, като свалим булото на тайната и мистерия около него, но в същото време се опитваме да противопоставим на множеството шарлатани и невежи, представящи се за “специалисти”, които опорочават идеите на тази старинната наука за хармонията. Именно затова създадохме и “Асоциация Фън Шуй Център”. В нея вече членуват повечето от истинските майстори по Фън Шуй у нас, което дава основание да смятаме, че ще развиваме това учение на здрава основа в бъдеще.

Специалисти от нашата Асоциация провеждат консултации, обучителни курсове и лекции по Фън Шуй. В нашите магазини може да намерите оригинални Фън Шуй инструменти, символи, изделия от полускъпоценни камъни и кристали, както и много литература по Фън Шуй, издадвана на български език.
ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ:
Фън Шуй в България
Фън Шуй център
Фън Шуй център магазин

 

Copyright © 2008-2023 ОПТИМИСТ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев