Тайните на мъдреците - за какво не трябва да се говори?

Тайните на мъдреците - за какво не трябва да се говори?
25.10.2019 / 07:52

1. Пазете в тайна бъдещите си планове . Мълчете за тях , докато планът ви не се изпълни . Всички наши идеи не само не са идеални , но в тях има и огромно количество слаби места , по който лесно може да се удари и лесно да се разрушат .

 

2. Не споделяйте тайната за своята благотворителност . Благото дело е голяма рядкост в този свят и именно затова то трябва да се пази като зеницата на окото . Не се хвалете за добрите си дела . Гордостта ще ги види и ще ви отнеме цялото благо, което е дошло , в резултат на тази ваша благотворителност .

 

3. Не говорете за своята аскетичност. Не разказвайте наляво и надясно за вашите ограничения в храненето , в съня , в сексуалните отношения и т.н. Физическият аскетизъм носи полза само , когато е съчетан с емоционален аскетизъм .

 

4. Не говорете за своето мъжество , за героизма си . Някой получава външни изпитания , а друг – вътрешни . Външните изпитания са видни , и затова за тях хората получават награди , но преодоляването на вътрешните изпитания не забелязва никой , и затова за тях не се дават никакви награди .

 

5. Не разпространявайте духовното си знание . Духовното знание има различни нива и то трябва да се разкрива само според достигането на определена степен на чистота на съзнанието . Основната грешка на начинаещия носител на истината , е желанието да сподели твърде високото духовно знание , което вместо да принесе добро на човека , само още повече го обърква и даже го плаши .

 

6. Не споделяйте с другите , не говорете за вашите домашни конфликти и въобще за семейния си живот . Запомнете : колкото по-малко говорите за проблемите в семейството си , толкова по-здраво и стабилно ще бъде то . Скарването е избавление от натрупаната в процеса на общуването негативна енергия .

 

7. Не изговаряйте некрасивите думи , които сте чули от някого . На улицата можете да си изцапате обувките , а можете да си изцапате и съзнанието . И човекът , който пристигайки в къщи , разказва всичко , което е чул от глупака на улицата , с нищо не се отличава от човека , който е дошъл у дома си и не си е събул обувките .

 
 

Copyright © 2008-2020 ОПТИМИСТ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев