Последният спиритически сеанс на д-р Миркович

д-р Миркович
10.03.2020 / 15:14

Влад Пашов в своята книга „Необикновеният живот на Учителя Петър Дънов“ пише: „Случая ми разправи Дядо Благо (детският писател Стоян Русев), който беше близък с Тодор Стоименов. Ето и разказа за последния спиритичен сеанс на д-р Миркович.Събрали се той, Пеню Киров и Тодор Стоименов на сеанс да викат духове. След сеанса се заговорили по различни въпроси.Неочаквано при тях пристигнал Учителя. По време на разговора д-р Миркович го запитал: „Учителю, много работи сте ни казвали и всички са се сбъдвали. Едно нещо обаче съм имал желание да Ви питам, но не съм се решавал. Сега ще Ви го кажа. Искам да зная когаточно ще умра“

.Учителяго запитал: „Няма ли да се уплашиш, ако узнаеш?“. Той отговорил: „В никакъв случай няма да се уплаша“. ТогаваУчителяму казал: „Щом е така –приготви се, след три дни ще си отидеш“.Тримата останали като гръмнати. И наистина,точно след три дни доктор Миркович си заминал, както предрекъл Учителя“.Тази случка вероятно е станала през август 1905 г. във Варна, по време на поредния събор на Веригата, защото няма данни четиримата да са се срещали по-късно, през септември, в Сливен. В братските спомени може да се прочете, че след като Петър Дънов казал за предстоящото заминаване на д-р Миркович, Димитър Голов се обърнал към последния и го помолил: „Докторе, ти така и така си отиваш скоро, остави ми за спомен поне златния си часовник“. Миркович извадил часовника си, погледнал го от двете страни и му го подал. И Тодор Стоименов му предложил: „Докторе, ако искаш, остави на мене пък пръстена си за спомен“. Миркович измъкнал пръстена си и го дал на Стоименов.

Така д-р Миркович е предупреден да приключи със земните си работи, защото заминаването му отвъд съвсем било наближило.

Това заминаване става на 29 септември същата година. От Варна пристига Петър Дънов и му помага да се освободи от физическото си тяло. Миркович е погребан с големи почести от гражданството и обществеността на град Сливен. На следващия събор на Духовната Верига през 1906 г. по молба на приятелите д-р Миркович се явява чрез Петър Дънов и разказва за своя нов живот в отвъдния свят.

Учителя Петър Дънов на много места с похвала говори за неговите лекарски умения, както и за спиритическите му увлечения. Според Петър Дънов спиритизмът се явява, за да докаже, че зад материалната бариера съществува друг свят, който ние не схващаме с нашите пет сетива. „Спиритизмът и теософията са методи на Бялото Братство, те подготвят пътя му“ – казва той на събора през 1919 г. Едновременно с това Петър Дънов предупреждава, че увлечението към него е вредно и опасно за човек, който лесно става жертва на сили от низше естество и архаична еволюция. Търсейки у човека място за изява, те чрез заблуди и внушения могат да го отклонят от правия правия път.

Снимка: http://www.beinsadouno.com/
 
 

Copyright © 2008-2022 ОПТИМИСТ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев