Работеща имунна система и състояние на страх са взаимно изключващи се понятия.

Работеща имунна система и състояние на страх са взаимно изключващи се понятия.
12.03.2020 / 09:55

Ще обърна внимание какво точно се случва в тялото, когато сме подвластни на страха и паниката. Не сте ли се чудили защо някои хора се разболяват, а други – не? Защо при някои хора заболяването протича леко, а при други – тежко? Ще кажете навярно – възрастта, имунната система, борбеността на тялото са важни. Да, така е. А те от какво зависят? От начин на хранене, двигателна активност, телесна и психоемоционална чистота. Възможно ли е хардуера (човешката физиология), да се управлява от софтуер (емоции, вярвания, психика)? Новаторски науки, изучаващи връзката между тялото и психоемоционалното състояние на човек, като Германската Нова Медицина, Психобиологията, Епигенетиката, Невроимунологията, дават много ясна представа за това. Респираторните заболявания според тези науки, при които е ангажиран белия дроб, са свързани със страх. И по-точно – страх от смъртта, страх за живота. И за да бъдем още по-ясни и категорични – страхът от смъртта е нещото, което ви докарало респираторно заболяване с много по-голяма сигурност, отколкото какъвто и да било микроорганизъм. Страхът се явява една благотворна почва, в която този микроорганизъм да се развихри на воля и да причини колкото си иска поразии.

 

Какво се случва с имунната система обаче? Не може ли тя да си работи безпроблемно дори когато ни е страх? Отговорът е НЕ.

 

Дори да приемате всякакви вълшебни добавки и повдигащи имунитета стимуланти, в основата на всичко е СОФТУЕРЪТ. След като психиката и емоциите управляват телесните процеси, как можем да ги пренебрегнем? Д-р Брус Липтън, клетъчен биолог, създател на науката епигенетика, обяснява много просто връзката между емоциите и имунната система. Клетките, а с тях и целият организъм, имат два основни режима на работа: на възстановяване и растеж, и на защита. Не могат да бъдат едновременно или частично в двата режима. Могат да бъдат в режим на растеж, или в режим на защита, но не могат да бъдат едновременно и в двете!

 

Обяснението е биологично просто. Ако ни преследва разярен тигър, единственият приоритет на организма е да оцелее. В този момент всички ресурси на организма се преразпределят така, че да подпомогнат бягството или борбата със заплахата. Тоест силата, енергията на тялото се насочва към големите мускулни групи в крайниците, за да се осъществи тази защита. Всички системи с второстепенна функция, се изключват – не е нужно да дърпат ресурси в този момент. Тоест, забравете за имунна, репродуктивна, сърдечно-съдова, храносмилателна система. Те не работят, или работят на ниво критичен минимум, поддържащ живота. В случая обаче нямаме тигър. Имаме постоянно, ежеминутно, упорито нагнетяване на страх, предполагащ смъртна опасност. Поддадохте ли се вече?

 

Там е работата, че умът не различава реалната заплаха от тигъра, и тази лееща се от екраните.

 

Заплахата си е все с един и същ знак. И тъй като тя не приеминава за минути, или дори часове, както би преминала атаката на тигъра, хората стоят в едно постоянно състояние на страх. Страхът е равнозначен на изключена имунна система, толкова е просто.

 

Какво да правим ли? Разбира се, не можем да се престорим, че няма нищо. Ще си мием редовно ръцете, ще ползваме дезинфектантни, ще бъдем отговорни в социалното си поведение и няма да се бутаме в тълпите, когато сме със симптоми на настинка и грип. И можем да използваме всякакви методи и техники с които да отпуснем страха, напрежението, тревожността, и да повишим към положителна градация психоемоционалното си състояние.

 

Прочетете повече на: https://www.svoizbor.com/2020/03/%D0%B2%D0%B8%D1%80%D1%83%D1%81%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D0%B8-%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D1%89%D0%B5-%D1%81%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%88%D0%B8-%D0%BD%D0%BE-%D0%BA/?fbclid=IwAR1LXPttXOdrITrmW1TMKvrWNWm4vOjY8ZNaMUQW_x5UNUsWE8oVgQwaFQk

https://www.svoizbor.com/
 
 

Copyright © 2008-2022 ОПТИМИСТ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев