Лили Димкова: Благодарността е решение на всякакъв род проблеми

Лили Димкова: Благодарността е решение на всякакъв род проблеми
11.01.2021 / 16:30

Днес, 11 януари, в Международният ден на думата “Благодаря” ви напомняме, че благодарността е като лоста на скоростната кутия и може да превключи мисловния ни механизъм от тревожност в покой, от вкопчване в съзидателност, от страх в любов. Когато сме благодарни, способността да се отпуснем и да присъстваме съзнателно в настоящето ни се удава естествено.

 

Голямата българска художничка Лили Димкова казва:

Пътят на благодарността е път към Бога. Недоволството спира развитието ни, а благодарността е решение на всякакъв род проблеми. Аз от сутрин до вечер благодаря за всичко.

 

Дъщерята на Петър Димков изтъква, че ние сме като радиопредаватели и приематели. Не можем да избегнем лошотията на някои хора, по-важно е обаче колко време ще я задържим в себе си и колко бързо ще се освободим от нея. Тя винаги я заменя с някоя хубава мисъл.

 

Учителя Петър Дънов за Благорността:

Ако приемете и не благодарите, няма да се ползвате от благата на Живота

 

Обичате някой. Благодари на Бога, който се проявява чрез този човек. Любовта не е негова. Благодари за нея! Благодарността се изразява в това: да раздадеш част от това, което си получил, на другите.

 

”Една сестра запита:”

”Учителю, как да благодаря за вниманието, с което ме приехте вчера на разговор?”

Като проявиш същото внимание към другите. Човек, който се доближава до едно черешово дърво, яде от черешите му и не благодари на Бога, не е разбрал Живота. Всички страдат от неблагодарност.

 

Някой е недоволен. А Бог му е дал толкова дарби, които той не е разработил. Недоволството препятства за развитието на човека. Човек, който не е доволен от това, което има, слиза в по-долна форма, проявява животински качества.

 

Имате малка радост. Бъдете доволни и благодарни, че я имате. Не искайте по-голяма радост. Представете си, че имате скъсана шапка, скъсани обуща и дрехи. Пристига някой и ви носи обуща. Благодарете на Бога за обущата и другите работи ще дойдат. Ако не благодарите, и обущата ще изчезнат. Който е благодарен за малката добродетел, и другите добродетели ще дойдат при него. Ако пътувате и сте доволни от времето, ако и да не е толкова добро, то ще се смекчи.

 

Ние хората искаме големи работи, та тогава да бъдем доволни. Ти бъди доволен от малките работи. Който е доволен от малкото, ще дойде до голямото. Който е доволен от малкото благо, то расте и ще даде изобилен плод.

 

Ние искаме нещата да станат по нашата воля. Това е първата погрешка. Бог е създал света, ние трябва да желаем нещата да станат по Божията Воля.

 

Има една велика книга, която съдържа всички знания. Тя ще ви се даде, когато пазите следното правило: като станете сутрин, първо благодарете на Бога за Живота, който ви е дал, за милостта, с която ви е обсипал, за хубавите мисли и чувства, които ви е изпратил.

Портал12
https://portal12.bg/
 
 

Copyright © 2008-2023 ОПТИМИСТ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев