Пчелите са от слънчев род и те са разбрали дълбоко въпроса за жертвата

Пчелите са от слънчев род и те са разбрали дълбоко въпроса за жертвата
10.02.2022 / 10:21

Днес 10-и Февруари е международен ден на пчеларя. Пчеларството днес трябва да е призвание с отговорност, защото пчелите са пратеници на една слънчева цивилизация и нашата - земната, не може без тях. Пчеларството днес трябва да се основава на свещено отношение към пчелите, а не да бъде форма на експлоатация на пчелите заради продажби на мед смесен с бяла захар, за получаване на субсидии или създаване на пирамидални бизнес модели от типа МЛМ, в които зад лозунги уж за спасяването на пчелите, чрез силен онлайн маркетинг и заблуждения се върти търговия с препродаване на мед, изкупен от пчелари на безценица, а от друга страна голяма част от него не е истински, а на много места "медът"е китайски внос, с всевъзможни примеси и добавки (изосуит, глюкосо-фруктозен сироп и т.н.).

По темата за пчелите - преди всичко: будност и отговорност!

 

******

 

Преданието казва:

Пчелата е много скромна и работлива. Като създал цветята, Творецът вложил в тях сладък сок, нектар. После Той извикал насекомите, бръмбарите и мушиците да се произнесат за Неговата работа. Всички те се събрали пред Твореца и му изказали мнението си. Единствено пчелата останала настрани, без да даде мнение. Тогава Творецът я попитал (Той обърнал внимание на нейното мълчание, най вече): „Защо стоиш настрана и нищо не казваш?“. Пчелата се обърнала към Твореца и Му казала: „Аз съм малко сприхава по характер и понякога обичам да жиля. Дето срещна човека и мога да го ужиля“. Тогава Творецът и казал: „Понеже само ти призна своята слабост, на тебе възлагам изкуството да събираш сладкия сок от цветята и да го превръщаш в мед“.

 

Първо: това означава, че сериозните работи се възлагат само на скромни и работливи хора.

Според Окултната наука: пчелата работи във вътрешното поле на своето съзнание и тука тя е открила своя еликсир, който после е изнесла навън. Според китайското Учение: Дао (Бог) е скрито във вътрешното поле на Сърцето, затова човек не трябва да търси вътрешния еликсир отвън. Който обладава Чисто Дао в себе си, той става Път за другите същества. А медът символизира благодатта на истинския Път.

 

Понеже пчелата има Мъдро Сърце, тя живее в Дао (в Бога) и не зависи от външните условия. Това означава, че Мъдрото, Пустото Сърце има постоянен подход, постоянен Източник – това е Великият Еликсир, който всички хора са търсили.

 

Когато ти общуваш с човека, който има мед в себе си, т.е. Пусто Сърце или Мъдро Сърце – тогава в теб се влива Благодатта на истинския Път. Това означава, че Пустото Сърце е Ключ към Дао и че то е Началото на Вечния Път, защото то е елемент от самото Дао. Това означава, че това Сърце е Предвечно.

 

Пчелите са от слънчев род и те са разбрали дълбоко един въпрос, въпроса за жертвата. Този въпрос при тях е решен, той не се обмисля, което е качество на висшата Душа. Ние го наричаме инстинкт, обаче ако ти нямаш този инстинкт – древен разум да се пожертваш... Не казвам, че жертвата е най- високата степен. Има по-високи степени от жертвата. Но в случая за света това е доста дълбок въпрос и важен. Значи след като е разбрала този въпрос, тя вече е подчинена на законите на жертвата и върви по тази пътека. Пчелите са разбрали, че само чрез жертвата има развитие в духовни светове.

 

из лекции на Елеазар Хараш за Пчелата

 

Учителят Беинса Дуно:

В пчелите е скрита мистична идея за живота на човечеството. Пчелите разказват древна история. Те разказват пътя, а пътят е завръщане в блаженството, по друг начин казано – в меда, медът е блаженство. Медът е формална формирана чиста енергия, истинско знание. Само по себе си, истинското знание е мед – всеки трябва да открие меда в себе си. Всеки трябва да намери истинското знание в себе си.

 

Никой човек не може да направи това, което пчелата прави. Това е изкуство с голяма точност, голямо духовно изкуство. Пчелата и цветята образуват заедно цялост – андрогинна изначална основа. (бел.ред: пчелите обменят любовта между цветята)

 

Пчелите летят по повеля на бархишадите. Бархишадите - това е Първата Слънчева раса – Предците, Боговете. Тяхна повеля е, те са създали пчелите, те работят в тях, съвместно – Боговете от Първата Слънчева раса. Пчелите правят меда чрез тайнство, чрез Неговата скрита Божия Воля. А обикновените хора говорят само за някакъв инстинкт, без да знаят какво е то. Не само разум, а това е Възвишен Разум.

 

Пчелите в Египет са били наричани събирачи на Слънцето. Освен това, пчелите са хранители и пазители на тайно знание. Медът е духовно дело. На друго ниво това е блаженството. Медът се предава от пчелите като традиция, една древна скрита Мъдрост. А самите пчели са само носители на тази древна слънчева Мъдрост. В миналото те са имали едно събрание... като души, като в известен смисъл висши души. И имали тайно учение и се чудели как да го предадат на хората. И това учение са го превърнали в мед.

 

Думата е пчела. Мълчанието е мед. Тишината е есенция

Пчелата е Тайнство, което царува в аромата

Медът е Пазител на земното сърце. Сърцето се пречиства само с капчица Чист мед

Царицата майка поддържа Единството чрез особен род излъчване

Пчелите са загадъчен род и народ

Ние не ядем мед - ние ядем Скрито Слънце

Всеки Търсач трябва да открие своята пчела, своето вдъхновение, своята силна воля

Влез в себе си, в собствената си Райска градина и извади мед от себе си

За пчелата цветята са Храмове на Светлината

Пчелите са духовно чудо, друг вид мъдрост

Елеазар Хараш из предговор към книгата на Морис Метерлинк - Животът на пчелите.

 

Говедото ще стъпче цветето, човекът ще го скъса, пчелата ще извади мед от него. Кой е най-умният?

 

https://portal12.bg/
 
 

Copyright © 2008-2023 ОПТИМИСТ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев